Portret de regizor: Copel Moscu - Scurtmetraje

Secțiune: Portret

S-a născut în 1953. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1978, apoi s-a angajat la Studioul de Film Documentar „Alexandru Sahia”, Bucureşti. Este unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în Documentarul Românesc al anilor ’80 (împreună cu Ovidiu Bose Pastina, Tereza Barta, Laurenţiu Damian, Sabina Pop) şi un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinematografic, în filme subversive, controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ, la nivel de concept şi formă, o critică energică a regimului comunist – filme, de altfel, interzise de către centura din acea perioadă. Copel Moscu a creat peste 50 de filme de scurt şi lungmetraj, în calitate de regizor şi scenarist, pentru care a obţinut peste 25 de premii naţionale şi internaţionale(Şcoala serală, Pe malul Ozanei, Şcoala mea iubită, Epoca de bronz, Va veni o zi şi Am ales libertatea). În prezent predă regie de film la UNATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti şi arte video la Universitatea de Arte, Bucureşti şi este un cunoscut consultant artistic pentru televiziune şi cinema. În anul 2010, consecvent cu viziunea sa liberală, inovatoare şi cu devotamentul său pedagogic, şi-a asumat provocarea de a oferi publicului românesc, dar mai ales studenţilor de la Film şi Arte Vizuale, primul festival de film experimental din România. 

 

Seraliştii 

România

Regia: Copel Moscu; Imaginea: Otto Urbanski

Sinopsis

Documentarul despre minerii din Maramureş este filmul de debut al regizorului Moscu Copel şi este primul dintr-o trilogie dedicată acestei categorii profesionale care, în acea perioadă a anilor ’80, era considerată păstrătoarea speranţei unei schimbări a totalitarismului comunist. Minerii, care ziua erau ori la muncă, ori la cursurile serale ale liceului, nu aveau când să mai vadă şi lumina soarelui. Aşa că se hotărăsc să plece într-o excursie la mare. Numai că aceasta este programată iarna.

 

Căutătorii de aur 

România

Regia: Copel Moscu; Imaginea: Otto Urbanski

Sinopsis

Minerii din zonele aurifere bântuite de legendă, superstiţie şi credinţă îşi duc traiul nutrind o continuă speranţă într-o viaţă mai bună. Însă norocul pe care îl aşteaptă, şi care uneori chiar soseşte, este plătit mai scump decât ar putea ei să recunoască.

Vârsta de aramă 

România

Regia: Copel Moscu; Imaginea: Otto Urbanski

Sinopsis

Ce legătură există între extratereştrii şi cei de la exploatarea de cupru Roşia Poienii? Condiţiile de lucru, atmosfera şi peisajul de aici îi determină pe minerii locului să se întrebe dacă există şi pe alte planete o viaţă asemănătoare cu a lor. Răspunsuri categorice nu există, dar ambianţa copleşitoare în care îşi duc viaţa îi fac să gândească altfel decât restul lumii.

 

Marşul poştaşilor  

România

Regia: Copel Moscu; Imaginea: Otto Urbanski

Sinopsis

Ziua Marelui Cros al Poştaşilor din România este aşteptată de sute de concurenţi, în uniforme, cu tolbe şi şepci. Fireşte că doar câţiva vor urca pe podium, câştigând câte o medalie şi vor deveni, pentru câteva secunde, eroi. Filmul este un reportaj plin de tensiune, dezvăluind câteva adevăruri despre natura umană.

Pe malul Ozanei 

România

Regia: Copel Moscu; Imaginea: Otto Urbanski

Sinopsis

Într-un orăşel moldovenesc, liceul agricol pregăteşte tractorişti pentru ogoarele patriei socialiste. Paradoxal însă, majoritatea fetelor sunt... fete. Imaginea unei asemenea meserii, văzută prin ochii unor tinere, cu dorinţele şi visele specifice vârstei, ne duce cu gândul la destinul implacabil şi tragi-comic al multor tineri, obligaţi să înveţe ceva inutil. Şi totuşi, o rază de speranţă există.

 

Şcoala mea iubită  

România

Regia: Copel Moscu; Imaginea: Otto Urbanski

Sinopsis

Când eşti elev în clasele primare şi trebuie să parcurgi, zilnic, kilometri buni prin pădure, oamenii maturi au credinţa că oferă acestor copii o viaţă de basm. Dar pe aceşti elevi, căliţi de mici cu greutăţile vieţii, îi aşteaptă, mai târziu, conform unei selecţii sofisticate, o carieră militară, după ce vor fi absolvit şi liceul specializat din zonă. Altă cale nu prea există.

 

Va veni o zi

România

Regia: Copel Moscu; Imaginea: Otto Urbanski

Sinopsis

Filmul a fost realizat în 1985, dar a ieşit pe ecrane de-abia în 1990, din motive greu de explicat chiar şi pentru cenzură. O fermă de păsări, ultra modernă pentru acea epocă, are în structura ei şi o grădiniţă, cu program săptămânal, numai pentru copiii angajaţilor. Paralela dintre creşterea puilor de pasăre şi a puilor de om conduce la o meditatie gravă despre condiţia umană.

 

Intrarea unui tren în gară

România

Regia: Copel Moscu; Imaginea: Otto Urbanski

Sinopsis

Primul film din istoria cinematografului, realizat de Fraţii Lumiere, a prezentat imaginea unui tren sosind într-o gară. După aproape o sută de ani, într-un orăşel românesc (acelaşi orăşel ca şi în „Pe malul Ozanei”), sunt transportate pe calea ferată, proaspăt inaugurată, rolele de film pentru cinematograful din localitate. Sunt pretextul unei poveşti de dragoste între un ceferist şi o proiecţionistă, filmul pledând pentru puterea de a dărui prin creaţia artistică.
 

Newsletter